Kondensert tid

Aktuelt Kommentarer (0)

For å få et bedre grep om den intense selviscenesettelsen i medieoffentligheten og menneskets higen etter umiddelbarhet i dagens samtid, så har Øyeblikkfang tatt turen til Geologisk Institutt ved Universitetet i Oslo og snakket med professor i geologi, Henrik Svensen. Henrik har en kompleks forståelse av tid og tidsaldre.

I artikkelen hans Bubbles from the deep, snakker han om kortlevde prosesser, om raske masseutryddelser og kortvarige nedganger. For ordens skyld: her snakker han om minst 50.000 år som kortvarig. Dessuten, i geologien er tiden kondensert, dessuten variabel, sier han: Én meter steinprøve kan romme alt fra flere titusen år til mange millioner år.

Menneskets tidsalder er som et øyeblikk å regne.

_DSC3797
Steinprøver fra Svalbard, fra 90-100 meter under jordoverflaten.

Hvilken plass har mennesket i geologien i en slik tidsforståelse?

– Menneskets tidsalder er som et øyeblikk å regne, sier Henrik.

Gjennom samtaler med geologiprofessoren, er det ikke lenger entydig hvor lenge et øyeblikk kan vare og hva umiddelbarhet kan romme. Geologens forståelse av tid og tidsaldre setter mennesket og menneskets higen etter et nå i et nytt perspektiv for oss øyeblikkfangere.

Intervjuet med Henrik Svendsen vil få plass i eboka Den norske Sjølingen – Fra selvportrett til #selfie. 

HenrikSvendsen_DSC3783

» Aktuelt » Kondensert tid
Publisert, onsdag 5. november, 2014
Av

Stengt for kommentarer.

« »